Atelierul lui Prichindel – interview cu Georgiana Tănase

atelierSuntem pasionaţi de muzică de când ne ştim şi, chiar şi după atâta timp de când activăm în acest domeniu, suntem mereu surprinşi de efectele pe care muzica le poate avea asupra noastră, dar şi asupra copiilor care ne calcă pragul.  De aceea am acceptat imediat când Georgiana şi Şerban ne-au propus o colaborare pentru Atelierul Lui Prichindel, un atelier dedicat copiilor, unde ei să îşi poată învinge fricile, rezolva conflictele şi găsi soluţii pentru problemele pe care le întâlnesc la şcoală sau la grădiniţă, cu ajutorul muzicii. Atât Georgiana, terapeut şi psiholog experimentat, cât şi Şerban, profesor de percuţie şi toboşar în Filarmonica de Stat din Botoşani, au găsit cele mai distractive jocuri de percuţie şi tehnici de dezvoltare personală pentru cei mici. Dacă nu v-am convins deja că merită să ne călcaţi pragul împreună cu puștii voştri, o lăsăm pe Georgiana să vă spună versiunea ei de poveste, iar pentru înscrieri ne puteți contacta la adresa contact@ariodante.ro, la numarul 0765 164 402 sau pe pagina oficială a evenimentului. Lectură plăcută!

De unde ideea de a organiza un atelier dedicat dezvoltării emoţionale prin muzică?

G.T.: Prima dată mi s-a înfiripat acest gând atunci când am văzut cum au reacţionat copiii de la cursurile de dezvoltare personală pe care le fac în grădiniţe și şcoli atunci când am introdus exerciţii de terapie prin dans. Au fost de-a dreptul fascinaţi de muzică, de mişcare şi au reuşit să se conecteze şi să se relaxeze.

Apoi, ca în orice poveste, am reluat legătură cu Şerban, pe care îl cunoșteam de mulţi ani, pentru a face lecţii de percuţie cu Luca, băiatul meu. Iar ulterior Şerban mi-a propus o colaborare.

Cui se adresează atelierul?

G.T.: Atelierul l-aş face şi cu adulţi, le-ar prinde bine un pic de relaxare, dar copiii sunt mult mai interesanţi. (Rade)  Copii sunt dornici de explorare, sunt “aspiratoare ” de informaţii, cum îmi place mie să spun. Aşadar, atât preşcolarii, cât şi şcolarii sunt bineveniţi să înveţe despre muzică, emoţii şi comportamente. Bineînţeles, le trecem prin filtru  pe cele negative şi găsim apoi soluţii.

Cum se îmbină dezvoltarea emoţională şi jocul de tobe?

G.T.: Aici ar trebui să întrebăm copiii…. chiar unul dintre ei participă în cadrul grădiniţei la grupul de dezvoltare personală şi totuşi vine şi aici. Cred că e mult mai distractiv şi interactiv folosind percuţia. De asemenea, prin muzică, cu ajutorul instrumentelor, copiii se pot exprimă mai uşor decât prin cuvinte.

Cu ce vor rămâne prichindeii în urmă atelierului? Dar părinţii?

Atelierul este gândit ca o serie de întâlniri care au continuitate și că să îţi răspund la întrebare, la sfârşitul fiecărei şedinţe copiii rămân cu melodii compuse împreună cu Şerban şi diferite tehnici comportamentale pe care să le folosească în situaţii dificile. Părinţii primesc şi ei consiliere în aplicarea tehnicilor şi descoperirea propriului copil. Eu cred că e Win-Win, atât pentru părinţi, cât şi pentru copii. Nu este ca un atelier clasic, de orice tip, în care copilul lucrează şi părintele doar cotizează, ci este o investiţie în relaţia lor, căci şi asta atingem în cadrul atelierului.

O provocare de final. Ieşi din pielea psihologului şi spune-ne câteva lucruri pe care le-ai învăţat de la puştii care vin la atelier.

G.T.: Mereu învăţ de la ei şi dacă uneori am senzaţia că poate nu au înţeles esenţa mesajului pe care îl transmit, mă surprind de fiecare dată. Primul lucru pe care l-am învăţat de la ei este să cânt la instrumente, căci majoritatea dintre ei, fie studiază la școală, fie sunt elevi ai Școlii Ariodante şi ştiu ce înseamnă ritmul mai bine că mine. (Rade)

Un alt lucru pe care l-am învăţat este să mă conectez cu adevărat la instrumente şi să-mi transpun emoţiile în muzică. Teoretic ştiam, dar practic….este diferit, corpul vibrează altfel, legătură între noi este mult mai puternică.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.