Carte de vizită: Nicoleta Radu

Din seria “ai noştri sunt şi tare ne mândrim cu ei”,  astăzi vi-o prezentăm pe colega noastră, Nicoleta Radu,  artistă în cuget şi-n simţiri şi magician cu experienţă în mânuirea flautului.

Pentru cei care vor sa afle mai multe despre studiul flautului, ne puteti scrie oricand pe contact@ariodante.ro pentru detalii despre abonamentele noastre, standard sau anuale.

21069_101204969912856_6066320_n

  • Studii:
    Absolventă a Liceului de Muzică „George Enescu” Promoţia 2005, flaut.Absolventă a  Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, Facultatea de Interpretare Muzicală, studii universitare de licenţă (2005 – 2009) şi de master (2009 – 2011), specialitatea – flaut.
  • Concursuri, concerte şi colaborări: De-a lungul anilor am participat la numeroase concursuri  şi olimpiade naţionale, cu rezultate excepţionale, am susţinut concerte de muzică clasică în calitate de solist sau de membru al orchestrei, am 5 ani de experienţă în predarea flautului la liceu de profil, am lucrat cu copii între 10 şi 19 ani şi am făcut parte din proiectul de muzică de cameră Resonance Quartet.

1. Dacă notele muzicale ar putea vorbi, ce-ar spune despre tine?

„Fată îndrăgostită de impresionism şi expresionism. ”

2. De unde pasiunea pentru flaut?

Am făcut primii paşi în lumea muzicii alături de sora mea. Am învăţat să ascult, să descopăr, să construiesc, să creez, să interpretez şi să transimt. Muzica este atât de frumoasă şi specială, cum să nu o iubeşti, ce poate fi mai frumos decât a aduce la viaţă notele, de a spune poveşti fără cuvinte.

3. Cum arată o zi de curs la ArioDante?

Fiecare vede muzica în felul lui, vrea să înveţe muzică din motive diferite şi să înveţe să cânte genul de muzică preferat.

Toate cursurile încep cu o mică discuţie despre ce a mai descoperit, cu ce s-a confruntat şi de ce, ce trebuie să ne reamintim. Urmează încălzirea, este foarte importantă, apoi trecem la cântecele, căutăm soluţii, găsim câte un sens pentru tot ceea ce facem sau pur şi simplu ne lăsăm imaginaţia să zburde. Îmi place să termin ora cu un duet şi cu planuri pentru următoarea „călătorie”.

4. Care ar fi cele mai importante 3 sfaturi pe care le-ai da, din postura de profesor, unui proaspăt învăţăcel? Dar unui părinte?

Pentru copii:

1. Curaj, nu înceta să îţi pui sau să îmi pui întrebări! Fii curios!
2. Cu cât experimentezi mai mult, cu atât evoluezi mai mult. Joacă-te!
3. Ascultă multă muzică de toate genurile şi citeşte. Descoperă!

Ps. Muzica este doar o una dintre ramurile artei.

Pentru părinţi:

Pe lângă cursurile de muzică, părinţii ar putea merge cu cei mici la evenimente culturale, workshopuri despre instrumente, teoria muzicii sau istoria muzicii. Recomand un joc de schimb de roluri. Copilul devine profesor, părintele elev, ar fi distractiv pentru pitici, iar la final ar vorbi aceeaşi limbă. Ce poate fi mai frumos decât un duet cu unul din părinţi? Copiii nu trebuie forţaţi să studieze, învăţarea prin joacă este mult mai plăcută şi de lungă durată.

5. Recomandări de locuri de unde se pot cumpăra instrumente şi accesorii

Flautul are un mecanism fin care trebuie verificat înainte de achiziţionare. Poate fi cumpărat de la un magazin de muzică sau de pe internet – magazin on-line sau de pe site-uri prin care se vând instrumente la mâna a doua. Există o gama vastă de mărci şi de preţuri. Costurile încep de la 30 de lei pentru un blockflöte de plastic, respectiv 400 de lei pentru flautul modern.

6. Prima zi pe scenă. Sfaturi, amintiri?

Prima experienţă pe scenă am avut-o în clasa a doua. Am cântat fără emoţii un cântecel de care sunt mândră şi în momentul de faţă.

Este important să nu uităm de ce suntem pe scenă. Noi, interpreţii, suntem legătura dintre compozitor, partitura şi public. Publicul a venit să asculte muzica noastră.

De regulă suntem pregătiţi pentru eventualele neplăceri. Vântul poate fi inamicul partiturilor, nu şi dacă există cârlige, arcurile sau pernuţele flautului îţi pot da de furcă uneori, dar șurubelnița este nelipsită din husa instrumentului, în cazul în care uităm texutul, improvizăm, dacă se întâmplă să greşim, respirăm şi mergem mai departe. Important e să ne bucurăm de ceea ce facem.

7. Împărtăşeşte-ne un defect profesional

Înainte de concert sunt foarte concentrată, aproape tensionată. Totul trece începând cu primul pas făcut pe scenă.

Am învăţat să fluier în registrul supra-acut şi să imit greierii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.